Notice: Undefined index: natuurlijkboeren|3fe02c1d-4c09-4bae-a811-c3fb7f0c22ed in /home/natuurlijkboer/domains/natuurlijkboeren.nl/public_html/s/frontendhandler.php on line 26
Tuinbouwbedrijf F.J.J. de KoningNiet achterover leunen, maar doorontwikkelen

Duurzaam bodembeheer

De bodem is de basis van de agrarische bedrijfsvoering. In de afgelopen decennia zijn we steeds meer gaan sturen op productieverhoging en kostprijsverlaging, met behulp van krachtvoer, (kunst)mest en gewasbeschermingsmiddelen. Dit heeft geleid tot een achteruitgang in de diversiteit en verspreiding van wormen, insecten, kruiden en andere organismen.

Door meer te gaan sturen op een gezonde bodem verminderen we op een natuurlijke wijze de afhankelijkheid van chemische middelen. Als de bodem goed functioneert, produceert de bodem gezonde gewassen en dieren.
Investeren in de bodem brengt op de langere termijn ecologisch en economisch rendement.

Voor een goede bodemstructuur spelen diverse aspecten een rol, zoals vruchtwisseling, bodembedekking en grondbewerking.
Relatief eenvoudige maatregelen die bijdragen aan behoud en verbetering van bodemstructuur zijn: een goede timing van grondbewerking en oogstwerkzaamheden, de bandenkeuze van tractoren en andere machines, het vermijden van veldtransport bij de oogst, de aanvoer van organische stof via meststoffen, het telen van groenbemesters en het inwerken van meer gewasresten (stro) en bekalken. Ook is het van belang om op een goede en zorgvuldige manier om te gaan met de bemesting van de bodem. Zo dient overbemesting zoveel mogelijk voorkomen te worden.

Rustgewassen
Een meer vergaande maatregel die bijdraagt aan het verbeteren van de bodemstructuur is het opnemen van meer rustgewassen in het bouwplan. Het telen van meer granen, gras en groenbemesters heeft veel voordelen: ze zorgen voor een hogere organische stofaanvoer, ze hebben een intensieve beworteling, kunnen onder goede omstandigheden geoogst worden en de oogst ervan geeft weinig bodemverstoring (dit in tegenstelling tot rooivruchten).

Een andere meer vergaande maatregel die bijdraagt aan bodemverbetering is niet kerende grondbewerking (NKG). In de bodem bevindt zich een wereld aan organismen, zoals wormen, bacteriën en schimmels die bijdragen aan de structuur en de vruchtbaarheid van de bodem. Wanneer de grond diep geploegd wordt, wordt dit bodemleven verstoord en gaat er dus een bron van de productie verloren. NKG houdt in dat de bodem zo minimaal mogelijk verstoord wordt. Diep ploegen wordt vermeden, maar oppervlakkige maatregelen om de bodem in goede conditie te houden kunnen wel toegepast worden. Zo kan het nodig zijn om de toplaag open te werken na een lange droge periode, of kunnen groenbemesters oppervlakkig ingewerkt worden.

Een goede combinatie van deze maatregelen kan, naast een functioneler en gezonder bodemleven en een betere bodemstructuur, leiden tot betere waterinfiltratiecapaciteit, meer CO2 opslag en minder erosie door water en wind.

Downloads

Met beide benen op de grond (website Beter Bodembeheer)

Groenbemesters (Akkerwijzer / WUR)

Bodemvruchtbaarheid behouden: bijdragen van boer tot burger (Louis Bolk)

De problematiek van afnemende bodemvruchtbaarheid zowel vanuit de boer als vanuit de samenleving. Wat kan de boer doen? Hoe kunnen consument, ketenpartijen en overheid daarbij helpen?

Bodemacademie (website)

Niet kerende grondbewerking (Praktijknetwerk Niet Kerende Grondbewerking)

Nieuws

Aan de slag met Agroforestry: meer boeren integreren bomen en struiken op hun bedrijf

De Natuur- en Milieufederaties van Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland laten graag de eerste resultaten zien van het project ‘Aan de slag met Agroforestry proefpercelen’. Dit project, waarvan nu een filmpje is gemaakt, ondersteunt deelnemende boeren en een leergroep van geïnteresseerden bij het leren over agroforestry in de praktijk. Hiervoor worden 15 proefpercelen met verschillende agroforestry systemen gerealiseerd.
 
Agroforestry, het combineren van landbouwgewassen of veeteelt met bomen en struiken, biedt tal van ecologische en economische voordelen. Het wordt steeds vaker toegepast als een duurzame en rendabele vorm van landbouw die een positieve bijdrage kan leveren aan de biodiversiteit, het klimaat en de aantrekkelijkheid van het landschap. De afgelopen jaren is de interesse voor landbouw met bomen dan ook sterk gestegen. Nederlandse boeren hebben al meer dan 1.000 hectare aangeplant, vooral onder de rivieren. Ook in de Randstad groeit de belangstelling, mede door het proefpercelen project.

Er is een waaier aan toepassingsmogelijkheden van agroforestry die past in verschillende bedrijfsvoeringen, in diverse landschappen en die met verschillende ambitieniveaus kan worden toegepast. Binnen dit project hebben we samen met het Louis Bolk Instituut en FruitzforLife al vier proefpercelen aangelegd, onder andere een perceel met strokenteelt op een biologisch akkerbouwbedrijf en een gedeelte van een agrarisch voedselbos, beide in Noord-Holland en een pluktuin van 0,8 hectare met rijen klein fruit, fruitbomen en notenbomen en een aanvulling op een zelfoogsttuin in Utrecht.

In het komende plantseizoen, najaar/ winter van 2024-2025, leggen we de proefpercelen bij de andere deelnemers aan, ook in Zuid-Holland.

Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de SABE-Regeling en onze partners, die bijdragen aan de inrichting, aanleg en aanplant van de proefpercelen. Door deze samenwerking kunnen we praktische en laagdrempelige ondersteuning bieden aan boeren in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht die willen experimenteren met agroforestry.

Met een nieuwe filmclip laten we je graag kennismaken met het project en delen we de eerste ervaringen van deelnemende boeren. Voor meer informatie over het project ‘Aan de slag met Agroforestry’, de aangelegde percelen of om deel te nemen aan onze leergroep: kijk op www.landbouwmetnatuur.nl

Natuurlijk kapitaal verbindt!

Onze samenleving draait op natuurlijke hulpbronnen. Zo levert de ondergrond drinkwater, slaat vegetatie koolstof op en produceert onze bodem voedsel. Deze natuurlijke hulpbronnen zijn ons natuurlijk kapitaal en vullen zichzelf aan. Maar als we te veel gebruiken of de basis aantasten, vermindert ons natuurlijk kapitaal.

Op het webinar ‘Natuurlijk Kapitaal verbindt’ gaven de experts uit de wetenschap, de politiek en de consultancy hun visie. Hoe kunnen we natuurlijk kapitaal optimaal inzetten in de praktijk van plan- en besluitvorming?

Jeannine Brand schreef een helder verslag van het interessante webinar.

Copyright © NMZH