Blijf op de hoogte

Nieuws

Duurzame landbouw is duur, maar rendeert

De Nederlandse landbouw kan binnen tien jaar verduurzamen, schrijft het Reformatorisch Dagblad. Door een overgang naar biologische kringlooplandbouw zou de milieubelasting van de sector enorm verminderen en het stikstofprobleem zou helemaal worden opgelost, zo heeft onderzoeksbureau CE Delft berekend in opdracht van Milieudefensie. Daar hangen wel forse prijskaartjes aan: het hele plan van Milieudefensie kost 3,69 miljard euro per jaar.

Lees meer

Boer Mosselman gaat over naar biologisch

Cornelis Mosselman uit Ooltgensplaat schakelde over van traditionele landbouw naar biologisch. Hij verbouwt zijn gewassen in stroken van drie meter breed, met variatie in de gewassen die hij kweekt. Door de afwisseling van gewassen op het land, krijgen ziektes en plaagdieren veel minder kans. En omdat hij niet meer met machines over de grond rijdt, maar erlangs, blijft de bodem luchtig en kan het leven onder de grond zijn gang gaan. “Alles gaat beter omdat de grond nu zo mooi is:, zegt hij. “Het klaarmaken van het land, het zaaien en het schoffelen. Dat is heerlijk.”

Mosselman startte het afgelopen voorjaar. Dat was hard werken, vooral vanwege de droogte. Maar de eerste strook is inmiddels geoogst: haver met erwten, dat als krachtvoer wordt gegeven aan geiten van een biologische boer.

Lees het verhaal van Nadia Berkelder in het AD

Voedselveranderaars: de Food100 van 2020

Ieder jaar worden 6 tot 8 voedselveranderaars door de jury van de Food100 op het podium gehesen. Ook in 2020 is er een long list samengesteld van aanstormend talent en gevestigde leiders, die zich dagelijks hard maken voor een beter en duurzamer voedselsysteem. 

Onder de 100 foodhelden van 2020 vind je ondernemers, koks en zelfs een huisarts. En natuurlijk ook de nodige boeren! En ja, ook minister Carola Schouten krijgt deze lof toegezwaaid.

 

 

Bekijk de lijst en lees meer

Duurzame veehouderij? boer kan het niet alleen

Er is in Nederland toekomst voor de koe. Maar verduurzaming van de veehouderij vraagt wat van boeren, overheden én consumenten, schrijven Ingeborg de Wolf en Theun Vellinga in het NRC.

De twee onderzoekers van de afdeling Veehouderij en omgeving bij Wageningen Livestock Research (onderdeel van de Wageningse universiteit) bepleiten een integrale aanpak van de verduurzaming van de veehouderij. De boer is slechts een schakel in een landbouwvoedselsysteem, dat bestaat uit toeleverende bedrijven, ondersteunende diensten, verwerkers, supermarkten en ten slotte de consument, stellen De Wolf en Vellinga. Samen vormen zij een keten van onderlinge afhankelijkheden. 

De onderzoekers willen een brede maatschappelijke dialoog en een duidelijke regierol voor overheden. Het gaat immers om zaken van publiek belang: voedselzekerheid, voedselveiligheid en een goede en gezonde leefomgeving en economie.

Lees het opiniestuk

Klaver in plaats van toegevoegde stikstof

In de strijd tegen de stikstofuitstoot stelt de commissie-Remkes voor om het gebruik van kunstmest ‘uit te faseren’. Maar akkerbouw zónder stikstof uit mest te gebruiken, kan dat? Jazeker, toont onderzoek op de proefboerderij Kollummerwaard.

Want boeren die klaver door het gras mengen, hoeven minder stikstof in de vorm van mest toe te voegen en kunnen tóch voldoende veevoer van hun land oogsten.

Lees het verhaal over de kracht van klaver, opgetekend door journalist Rob Buiter voor dagblad Trouw.

‘Eet ook na de lockdown lokaal’

‘De coronacrisis verstoorde de wereldwijde voedselproductie, maar liet ook zien hoe het beter kan: met kortere voedselketens’, schrijven Barbara Baarsma, Drees Peter van den Bosch, Joris Lohman en Samuel Levie in het NRC. Maar blijven consumenten de weg naar streekproducenten vinden, ook nu het virus op zijn retour lijkt? Of gaan we terug naar ‘het oude normaal’?

Dat zou jammer zijn, vinden de auteurs, ‘want ‘de korte keten’ is veel méér dan voedselboxen als crisisinterventie. Het gaat om verse producten die niet of veel minder bewerkt zijn dan de producten in de supermarkt en dus gezonder zijn. De producten hebben minder kilometers afgelegd en kunnen daardoor een betere CO2-voetafdruk hebben.’

Lees het artikel.

Caring Farmers blijft groeien

De gangbare landbouw is volledig vastgelopen en veel te verwoestend voor de natuur. Tegelijk worden de duizenden (bio)boeren die dat willen veranderen, nauwelijks gehoord. Er is te weinig aandacht voor ze in de media en in de politiek. Dat vinden de boeren achter Caring Farmers, een nieuwe belangenbehartiger voor de kringlooplandbouw.

Kees Vermeer interviewde woordvoerder Hanneke van Ormondt voor zijn artikel op De Kortste Weg. "Het landbouwbeleid is decennialang hetzelfde geweest en is niet goed voor de boeren", zegt zij. "Steeds meer boeren sluiten zich dan ook aan bij Caring Farmers. Ik denk dat misschien wel de helft van alle boeren uiteindelijk met ons mee wil", aldus Hanneke. Het ledental is inmiddels gegroeid naar 150 en groeit nog steeds.

Rabobank: boeren moeten duurzamer produceren

Veel mensen kennen de cijfers achter ons voedsel, maar we blijven ervan schrikken: anno 2020 wordt zo’n 75 procent van ons geproduceerde voedsel geëxporteerd, terwijl tegelijkertijd de helft van ons consumentenvoedsel wordt geïmporteerd. Een gemiddelde hap heeft 30.000 kilometer afgelegd voor die op ons bord ligt. Ook voedsel dat op Nederlandse bodem is verbouwd, maakt vaak een lange omweg. In het buitenland wordt het bijvoorbeeld verwerkt tot hapklare producten die uiteindelijk weer belanden in de schappen van Nederlandse supermarkten. 

Barbara Baarsma, directievoorzitter van de Rabobank Amsterdam, wil hierin verandering aanbrengen. "Als we inzetten op korte ketens naast de internationale ketens, is de leveringszekerheid van ons voedsel uiteindelijk beter geborgd", zegt ze in het radiprogramma Vroege Vogels. Aangezien de Rabobank 85% van onze boeren financiert, is dit een hoopvolle ontwikkeling.

Lees het artikel en luister naar de podcast

Britse expert: de mondiale voedselketen is failliet

'Covid-19 toont het failliet van de mondiale voedselketen', zegt de Britse Carolyn Steel, auteur van diverse boeken en artikelen over voedsel, in een artikel in het NRC. 'Goed eten is lokaal, kleinschalig, biologisch. En de overheid is aan zet, want de markt gaat dit niet oplossen.'

De huidige situatie: telers kunnen hun gewassen niet van het land krijgen want de buitenlandse arbeiders blijven weg. Afzetkanalen vallen weg doordat de horeca gesloten is. Export en import haperen nu grenzen en havens op slot zitten. In Afrika en Azië ontvluchten de armen de steden, uit vrees voor honger. Voedseltekorten dreigen in landen die afhankelijk zijn van import. 'Het laat zien', zegt Steel, 'hoe kwetsbaar ons gemondialiseerde voedselsysteem is. En hier in het Verenigd Koninkrijk trekken jonge mannen intussen blikken bonen uit de handen van oude omaatjes.'

Lees het artikel van Martine Kamsma

Mensen hamsteren ook in boerderijwinkels

Toen de eerste coronamaatregelen werden afgekondigd, haastte half Nederland zich in paniek naar de supermarkt. Pasta, bonen in blik en wc-papier werden en masse ingeslagen. Maar toen de schappen daar leeg raakten vertrokken mensen naar de boeren. Terwijl het daar rond deze tijd normaal gesproken heel rustig is.

Lees het artikel van journalist Sammy Shawky op de website van De Kortste Weg

KAN EEN GOEDE BOER NATUURINCLUSIEF ZIJN?

Een ‘goede boer’, wat is dat precies? Of liever, hoe denken boeren daar zelf over? En hoe kenschetsen boeren een ‘goed landschap’? Vier wetenschappers van Wageningen University & Research deden hier onderzoek naar. Veel boeren zijn tevreden met hun werk als het land, het vee en de grond goed onderhouden zijn: vrij van onkruid, met een goed bijgehouden erf. Maar het onderzoek voegt daar ook aspecten aan toe: Een goede boer neemt ook verantwoordelijkheid ten aanzien van milieu, biodiversiteit en maatschappij, is sociaal, werkt niet te hard en is gelukkig. Begrip van de rol van culturele normen in de landbouw is volgens de onderzoekers van groot belang voor partijen die beslissingen van boeren zouden willen beïnvloeden, zoals overheden, natuurorganisaties, ketenpartijen en agrarische collectieven.

Het resultaat van het onderzoek onder 24 Nederlandse boeren legden de academici vast in het wetenschappelijk rapport “Kan een goede boer natuurinclusief zijn?”.

Door coronacrisis eten we meer lokaal voedsel

Na enkele weken coronacrisis blijken steeds meer Nederlanders de weg naar lokale voedselproducenten te vinden. Niet alleen omdat de schappen in de supermarkt leger zijn, maar ook omdat men lokale ondernemers steunt en vooral: omdat men gezond wil eten. Daarnaast groeit het besef dat het coronavirus mogelijk is ontstaan door de destructieve omgang van mensen met onze flora en fauna.

Iets meer uitzoomend: het coronavirus legt de zwakten in ons mondiaal verknoopte voedsel- en landbouwsysteem bloot. Alleen met een radicaal andere visie en nieuw beleid maken we daadwerkelijk de omslag naar een toekomstbestendig, gezond landbouw- en voedselsysteem. Dit schrijft de website Voedsel Anders, in een artikel waarin gepleit wordt voor ondersteuning van kleine, veelbelovende bedrijven en initiatieven, nu en in het post-coronatijdperk.

 

Lees het artikel van Voedsel Anders

 

 

Copyright © NMZH