Vogelakkers het effect op de biodiversiteit en de landbouwkundige inpasbaarheid

13/2/2019

Tussen 2015 en 2018 vond onderzoek plaats naar het effect op biodiversiteit en de landbouwkundige inpasbaarheid van meerjarige vogelakkers in 3 gebieden. Het Kenniscentrum Akkervogels van de werkgroep Grauwe Kiekendief en het Louis Bolk Instituut voerden het onderzoek uit. De projectleiding lag bij Vogelbescherming. De opdrachtgever was het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Om een goed beeld te krijgen van de effecten van vogelakkers op ecologie en akkerbouw zijn er in drie verschillende gebieden, metingen gedaan: op jonge zeeklei in Flevoland, op weideveengrond in Groningen en op zandgrond op Texel. Er is gekeken naar een groot scala aan ecologische variabelen, van bodemchemie, bodemleven, vegetatie en insecten, tot vogels aan toe. Ook is de landbouwkundige inpasbaarheid en zijn de financiële kosten en baten voor de landbouwer in beeld gebracht.

Een vogelakker is een volveldse natuurmaatregel die een meerjarig productiegewas (luzerne) combineert met een kruidenrijke vegetatie die gericht is op verbetering van de ecologische kwaliteit. Volgens de onderzoekers zijn er nog veel verbeteringen in het concept mogelijk. De resultaten zijn verwerkt in het document Vogelakkers: het effect op de biodiversiteit en de landbouwkundige inpasbaarheid


        
    


Copyright © NMZH